Vad kan vi göra för klimatförändringen? Mycket!

Alla vet vi väl att världen förändras och att klimatet inte är som det varit.
Jag tänkte ge er lite tips om hur vi kan hjälpa till att förändra och bli mer klimatsmarta. Vi kan alla göra något som värnar om djuren och naturen, samtidigt som vi gör det bättre för andra människor på vår jord.


♥ Handla ekologiskt - Genom att handla ekologiskt så påverkar man miljön märkbart. Man slipper alla kemiska bekämpningsmedel som hälften av all frukt annars består av. Det har också konstaterat att höga intag av bekämpningsmedel och tungmetaller kan ge barn koncentrations och utvecklingssvårigheter. Dessutom hjälper du till så att djuren får vara ute större delen av året, som annars sällan får vara ute en längre tid.

♥ Undvik att åka tåg, flyg, buss & bil - Så mycket det går iallafall. Man kanske inte tänker på det direkt men utsläppet från dessa förstör väldigt mycket av miljön. Kan man cykla till skolan/jobbet så gör det. Jag själv äger ingen bil och inte ens ett körkort för att jag för det första inte behöver det, och för det andra så vill jag hjälpa till så att världen blir bättre. 

Tvätta i 30 grader - Börjar du att tvätta i 30° så sparar du energiförbrukningen med ca 30%. Allt kan förstås inte tvättas på så låg temperatur men det man kan ska man definitivt ta i 30°. Och tumla mindre. På sommaren kan man hänga ut alla kläder så de självtorkar. Dessutom drar denna (egentligen onödiga) maskin extra mycket el.

Källsortera - Att källsortera innebär en stor och bra förändring för miljön. Genom att källsortera undviker du att sprida miljöfarliga ämnen och minskar på energivinsten som görs när material senare återvinns. Några saker som är väldigt viktigt för miljön att sortera är batterier, lösningsmedel, elavfall, (allt som behöver el - lampor, elektronik, lysrör m.m), metallförpackningar, glas, porslin, plast och pappersartiklar.
Detta gör en stor skillnad på miljön att sortera och inte bara slänga allt i vanliga soppåsen.

Spara på vatten/ström - Man kan försöka att duscha kortare, att inte ha kranen öppen när man inte använder den. Och att släcka efter sig när man går ut från ett rum. Du kan även stänga av strömmen på de saker du inte använder och inte bara spara pengar, det är dessutom en lätt sak att göra som förändrar.

Bli vegetarian alternativt vegan - Detta är kanske inte det första som dyker upp när man tänker på att förändra miljön. Men faktum är att nästan 40% av all spannmålsproduktion används som djurfoder som istället hade kunnat ätits direkt och inte gå en omväg genom djuren. Denna mat hade kunnat gå till de 20-60 miljoner människor i världen som svälter ihjäl varje år, och även all vatten som djurindustrin kräver är alltså bara ett slöseri med både mat och vatten. 
Det krävs 10-15 mer energi att producera animaliska produkter än vegetabiliska och djurindustrin kräver 10 gånger mer mark än odling av vegetabilier. Ett till exempel är att en 4000m2 åkermark kan producera 9000kg potatis/per år, men bara 70kg kött.
Dessutom hugger man ner väldigt mycket av regnskogarna. Detta leder till att mer koldioxid bildas pga mindre skog, och sedan en ökad halt av växthusgaser. Detta leder i sin tur till högre temperatur, glaciärer som smälter och högra havsnivåer och då mindre mark att odla på → människor fäller fler träd.
Så vad är miljövänligast tycker du?

*Be din skola införa köttfria dagar. Kom med exempel på varför det är så viktigt med det och vad som händer med miljön om man skulle ändra sin diet till enbart vegetariskt.


Några av punkterna kanske ni redan gör, men ni kan alltid göra andra medvetna om det. För som sagt, alla kan göra något, även om det verkar litet så blir förändringen stor i längden.

TIPS! WWF har just nu en klimatutmaning där man framförallt kan lova någon annan nya vanor som gör gott för klimatutvecklingen. Testa och gör en utmaning och utmana andra att delta.

Bildkälla Blogg.se

Kommentarer
Postat av: Mari

Bra där =)

2012-04-02 @ 07:43:09
URL: http://marriie.blogg.se/
Postat av: Leone

Jättebra tips och jättebra inlägg.

2012-04-02 @ 08:40:42
URL: http://lingers.blogg.se/
Postat av: Maria

Bra tips! Alla små saker man gör för miljön påverkar.Några tips från mig är att man bara ska köpa det man verkligen behöver och sälja/skänka bort de kläder och saker man inte längre vill ha. Bättre att det kommer till användning än att det bara kastas. Återanvänd saker från loppis. Hur enkelt som helst att måla om och fixa till!

2012-04-02 @ 10:22:33
URL: http://metalqueen.blogg.se/
Postat av: Junitjej

Vilka bra tips! Alla borde tänka smart!

2012-04-02 @ 18:32:43
URL: http://junitjejen.se
Postat av: ADARAS.se - din bloggtidning på nätet!

Bra tips!!

2012-04-02 @ 19:22:36
URL: http://adaras.se
Postat av: Jossan

Jättebra inlägg! :) Håller även med Maria här i kommentarerna ovan om att 2nd hand och loppis - både sälja och köpa - är värt att satsa på. :) Vill bara tillägga där på att vara vegetarian så är det precis så som att vissa faktiskt mår bättre av vegatrisk mat så mår andra också bättre av att äta kött. Jag har t ex försökt vara vegetarian, men min kropp behöver ämnen som jag lättare få i mig via kött och som är svårare att få genom grönsaker (jag äter också medicin för att min kropp inte kan ta till sig alla ämnen naturligt), och därför fungerar det inte för mig att vara vegetarian. :/ Men alla kan absolut försöka äta mindre kött!

2012-04-02 @ 20:18:06
URL: http://thjossan.blogg.se/
Postat av: Esmeralda<3

Hej snyggning!

allt bra med dig denna kväll??

Kram^^

2012-04-02 @ 20:40:05
URL: http://esmeraldaaa.blogg.se/
Postat av: Linnie - zingogirls

Jätte fin blogg !! :)

Vill du vinna ett påskägg värt drygt 300 kr ?

Isåfall anmäl dig här --> http://ziingogirls.blogg.se/2012/april/pasktavling.html#comment ./ linnie - zingogirls

2012-04-03 @ 07:57:14
URL: http://ziingogirls.blogg.se/

+ Jag godkänner alla kommentarer så länge dom inte innehåller kränkningar & personangrepp.
+ Jag redigerar mina bilder oftast i PhotoScape. Instagrambilder genom fånen med diverse appar.
+ Vill du fråga mig något? Skriv då på Blogresponse-knappen eller maila till kittylicious@live.seNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Trackback


No cruel cosmetics

VeggieToppen

RSS 2.0